Inductiekookplaten

Het is goed mogelijk dat jij een groot fan bent van koken op gas. Het is een goedkope manier van koken, waarbij je gemakkelijk de temperatuur kunt regelen. Echter, over enkele jaren moeten alle Nederlandse huishoudens van het gas af zijn. Dat betekent koken zonder gas. Ja, ook voor jou! Wat nu?!

Om te beginnen; geen paniek! Elektrisch koken is veiliger én energiezuiniger. Bovendien is het super eenvoudig en gaat het koken ook nog eens sneller in vergelijking met koken op gas. Dus, waar wacht je nog op?

Je gaskookplaat vervangen door een elektrische kookplaat kan een mooie eerste stap voor je zijn naar een gasvrij huishouden. Of misschien ben je al wat verder, gebruik je op dit moment alleen nog maar gas om te koken en stap je met een elektrische kookplaat volledig van het gas af. Hoe dan ook; de natuur zal je dankbaar zijn!



Ik ben nog niet overtuigd. Waarom zou ik van gas overstappen op inductie?

  1. Koken op inductie is een stuk duurzamer en beter voor het milieu dan koken op gas
  2. Een inductie kookplaat is een stuk makkelijker schoon te maken dan een gas kookplaat
  3. Het aanwezige kinderslot maakt een inductie kookplaat een stuk veiliger dan een gas kookplaat
  4. Koken op stroom zal in de toekomst een stuk goedkoper worden dan koken op gas
  5. Koken op inductie is zo mogelijk nog eenvoudiger dan koken op gas 


Voordelen van een inductie kookplaat t.o.v. een keramische kookplaat

Beide platen werken op elektriciteit. Waarom kun je dan toch beter kiezen voor inductie?

  • Een inductie kookplaat verwarmt veel sneller dan een keramische kookplaat. Tevens koelt inductie ook direct af wanneer de plaat wordt uitgezet. Bij een keramische kookplaat duren zowel het opwarmen als het afkoelen veel langer. Een inductie kookplaat is daarmee een stuk energiezuiniger, veiliger én makkelijker in gebruik dan een keramische kookplaat.
  • Inductie kookplaten zijn over het algemeen dan wel iets duurder dan keramische kookplaten, maar dit geld verdien je zo weer terug door de energie die je bespaart door te koken op inductie.
  • Het schoonmaken van een inductie kookplaat is nog net wat makkelijker dan het schoonmaken van een keramische kookplaat, omdat de warmte niet in de plaat zit. Wanneer je op een inductie kookplaat knoeit, krijg je dus geen aangekoekte vlekken.
  • Voor een keramische kookplaat heb je sowieso een speciaal stopcontact met 5 gaten nodig. Voor een inductie kookplaat is dit niet altijd het geval. Hiervoor voldoet een gewoon stopcontact vaak.



Inbouw inductie kookplaten



Inbouw inductie kookplaat - 60 cm

  • 1-fase plug & play
  • 4 kookzones, 9 standen per zone
  • Boostfunctie op alle zones
  • Eenvoudige tiptoetsbediening
  • Digitaal led display
  • Timer met kookwekkerfunctie apart per zone
  • Toetsenblokkering
  • Restwarmte indicatie
  • Kookduurbegrenzing
  • High-speed keramisch glas
  • Randloze afwerking
  • Automatische panherkenning




Inbouw inductie kookplaat - 77 cm

  • 1-fase plug & play
  • 4 kookzones, 9 standen per zone
  • Boostfunctie op alle zones
  • Eenvoudige tiptoetsbediening
  • Digitaal led display
  • Timer met kookwekkerfunctie apart per zone
  • Toetsenblokkering
  • Restwarmte indicatie
  • Kookduurbegrenzing
  • High-speed keramisch glas
  • Randloze afwerking
  • Automatische panherkenning




Inbouw inductie kookplaat - 90 cm - 3 fase aansluiting

  • 3-fase aansluiting
  • 5 kookzones, 9 standen per zone
  • Boostfunctie op alle zones
  • Tiptoetsbediening apart per zone
  • Digitaal led display
  • Timer met kookwekkerfunctie apart per zone
  • Kinderslot
  • Pauzefuntie
  • Restwarmte indicatie
  • Kookduurbegrenzing
  • High-speed keramisch glas
  • Facetrand aan de voorzijde
  • Automatische panherkenning 





Vrijstaande inductie kookplaten



Vrijstaande inductie kookplaat - 55 cm - zwarte rand

  • 1-fase plug & play
  • 4 kookzones, 9 standen per zone
  • Boostfunctie op alle zones
  • Eenvoudige tiptoetsbediening
  • Digitaal led display
  • Timer met kookwekkerfunctie apart per zone
  • Toetsenblokkering
  • Restwarmte indicatie
  • Kookduurbegrenzing
  • High-speed keramisch glas
  • Automatische panherkenning




Vrijstaande inductie kookplaat - 60 cm - zilveren rand

  • 1-fase plug & play
  • 4 kookzones, 9 standen per zone
  • Boostfunctie op alle zones
  • Eenvoudige tiptoetsbediening
  • Digitaal led display
  • Timer met kookwekkerfunctie apart per zone
  • Toetsenblokkering
  • Restwarmte indicatie
  • Kookduurbegrenzing
  • High-speed keramisch glas
  • Automatische panherkenning




Vrijstaande inductie kookplaat - 60 cm - zwarte rand

  • 1-fase plug & play
  • 4 kookzones, 9 standen per zone
  • Boostfunctie op alle zones
  • Eenvoudige tiptoetsbediening
  • Digitaal led display
  • Timer met kookwekkerfunctie apart per zone
  • Toetsenblokkering
  • Restwarmte indicatie
  • Kookduurbegrenzing
  • High-speed keramisch glas
  • Automatische panherkenning





Veel gestelde vragen

Een inductiekookplaat is de meest efficiënte manier van elektrisch koken. Onder de kookzones zitten magneten die door heel snel van polariteit te wisselen direct de pan verwarmen. De kookplaat zelf wordt niet heet en er gaat nauwelijks warmte verloren. Wel kan de kookplaat na het koken direct onder de pannen nog heet zijn vanwege de warmte die de pannen afgeven.
Niet alle inductiekookplaten kunnen op een normaal stopcontact worden aangesloten. Inductiekookplaten die wel op een normaal stopcontact passen herken je aan de termen 1-fase of plug & play.
Ja, voor koken op een inductiekookplaat heb je voor inductie geschikte pannen nodig. Inductiepannen zijn goed magnetiseerbaar en hebben een platte bodem zodat ze goed contact maken met de kookplaat en makkelijk opwarmen. Pannen die niet magnetiseerbaar zijn, worden niet warm op een inductiekookplaat. Verder kun je het beste nieuwe pannen gebruiken waarmee je niet eerder op gas hebt gekookt. Bij koken op gas vervormt de bodem van de pan een beetje waardoor deze daarna minder goed contact maakt met de inductiekookplaat.
Sommige inductiekookplaten hebben een boostfunctie. Deze kun je per kookzone inschakelen om nog sneller en krachtiger te koken. Zo krijg je water in een mum van tijd aan de kook of kun je razendsnel iets opwarmen of op temperatuur krijgen.
Omdat een inductiekookplaat magnetische straling gebruikt denken veel mensen dat het gebruik hiervan schadelijk is. Experts op dit gebied stelden dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid zijn. Inductiekookplaten worden op dit moment al door miljoenen mensen gebruikt en er zijn geen ziektes bekend bij deze gebruikers welke veroorzaakt zouden zijn door het koken op inductie.
Ja, een inductiekookplaat werkt perfect met pannen gemaakt van gietijzer. Let wel op met dit soort pannen omdat gietijzer het oppervlakte van de kookplaat kan krassen. Het beste is om geëmailleerd gietijzer te gebruiken omdat deze pannen een gladde laag hebben die niet krast.
Nee, aluminium pannen kun je niet gebruiken.
Nee, koperen pannen kun je niet gebruiken.
Een wok met een gebogen bodem kan niet worden gebruikt. Gebruik een wok van koolstof staal of een gietijzeren wok met een vlakke bodem.
Dit kan alleen als je net een hete pan van de kookplaat hebt weg gehaald. De inductiekookplaat verhit het metaal van de pan en de hete pan bodem verwarmt vervolgens het glazen oppervlak van de kookplaat. Zodra je de pan verwijdert na het koken, is het oppervlak heet genoeg om je te verbranden.